Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές την Τετάρτη - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 11-12-2019

2019-12-10

Παραμένει και την Τετάρτη η κακοκαιρία στην χώρα μας καθώς αναμένεται να εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις στα βορειότερα ορεινά. 

Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 11/12/2019

Στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με ιδιαίτερα άστατο καιρό καθώς κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες ίσως μάλιστα πρόσκαιρα ισχυρές. Από αργά το βράδυ ο καιρός θα αρχίσει σταδιακά να παρουσιάζει ουσιαστική βελτίωση. Περισσότερες βροχές και καταιγίδες περιμένουμε στην νότια - νοτιοανατολική Πελ/νησο με τα φαινόμενα κατά διαστήματα να παρουσιάζουν σημάδια μεγάλης έντασης και να διατηρούνται μέχρι το τέλος της ημέρας. Κάποιες διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες αναμένουμε στην βορειοανατολική Πελ/νησο και την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα από την αρχή έως το τέλος της ημέρας με ενδιάμεσα διαστήματα παύσης. Στην κεντρική και βόρεια Θεσσαλία, τα ανατολικότερα και βορειότερα τμήματα της Ηπείρου, την Μακεδονία και την Θράκη ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος με βροχές αξιόλογες έως έντονες ενώ στις Σποράδες θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των προαναφερθέντων ηπειρωτικών τμημάτων (ενδεικτικά: Θράκη >1200-1300 μέτρα, στα βόρεια σύνορα όμως τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα κατέβουν μέχρι τα 800 μέτρα, κεντρική και ανατολική Μακεδονία >900-1000 μέτρα στα βόρεια σύνορα, δυτική Μακεδονία >650-700 μέτρα, Ήπειρος και Θεσσαλία πάνω από τα 1000-1200 μέτρα). Σταδιακή βελτίωση του καιρού περιμένουμε από αργά το απόγευμα. Τέλος σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες ιδίως από το μεσημέρι και μετέπειτα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΝΑ γενικά διευθύνσεις με ένταση 3-5Μπ., στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από Ν διευθύνσεις με ένταση μέχρι 6Μπ. και στο βόρειο Αιγαίο από ΑΒΑ διευθύνσεις αρκετά ενισχυμένοι στα 6-7Μπ. (πιθανώς το πρωί μέχρι 8Μπ.).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 0 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά από 2 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 2 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 8 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός αναμένεται να είναι ιδιαίτερα άστατος καθώς αναμένεται συννεφιά η οποία κατά διαστήματα θα δίνει μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με ενδιάμεσα διαστήματα ύφεσης. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά με έντονες βροχές το πρώτο μισό της ημέρας και πιθανότητα καταιγίδας στα νότια. Στην συνέχεια αναμένεται σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων χωρίς όμως αυτά να σταματούν εντελώς μέχρι το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις αρχικά πολύ ισχυροί στα 6-7Μπ. (πιθανώς οι ριπές των ανέμων φτάσουν και τα 8Μπ.), στην συνέχεια όμως θα εξασθενήσουν στα 4-5Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας