Βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια - Τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Κυριακή 29-12-2019

2019-12-28

Χωρισμένη στα δύο θα είναι καιρικά η χώρα μας την Κυριακή, σε μία δυτική και βόρεια Ελλάδα όπου αναμένεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά με τσουχτερό κρύο και σε μια ανατολική και νότια Ελλάδα όπου θα έχουμε κακοκαιρία με βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα, καταιγίδες στα νησιά και πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια ακόμη και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Παράλληλα οι βοριάδες στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση και θα είναι πολύ ψυχροί. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 29/12/2019

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας, την δυτική και κεντρική Στερεά Ελλάδα, την δυτική Πελ/νησο αλλά και τις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, η ημέρα αναμένεται να κυλήσει αρκετά έως πολύ καλά σε γενικές γραμμές, με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις. Στα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής δεν αποκλείεται κατά διαστήματα να εκδηλώνονται ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 200 μέτρα. Από τα νοτιοανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας (Μαγνησία), την κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα (από την ανατολική Φθιώτιδα και ανατολικότερα), την ανατολική Πελ/νησο, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με βροχές στα πεδινά παραθαλάσσια τμήματα και καταιγίδες στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν όχι μόνο στα ορεινά - ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας (ενδεικτικά: Μαγνησία - δυτική Εύβοια πάνω από τα 200 με 250 μέτρα, Βοιωτία  - Φθιώτιδα από τα 50 με 100 μέτρα, υπόλοιπη ανατολική Στερεά Ελλάδα - Πελ/νησος πάνω από τα 300 μέτρα, Σποράδες πάνω από τα 400 με 500 μέτρα και ίσως πρόσκαιρα λίγο χαμηλότερα και τέλος Κρήτη πάνω από τα 700 μέτρα). Αργά το βράδυ αναμένεται επιδείνωση του καιρού και στην Θράκη όπου κυρίως στον Έβρο θα εκδηλωθούν αξιόλογες χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά τμήματα του νομού. Τέλος μικρή πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές υπάρχει για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινότερα

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι με ένταση 4 με 6 Μποφόρ και στο Αιγαίο από Β διευθύνσεις πολύ ισχυροί με ένταση έως 8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -5 έως 6 βαθμούς, στα δυτικά από -3 έως 9 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -2 έως 7 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 3 έως 10 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα την νύχτα και το πρωί (πιθανώς ολικός παγετός στην δυτική Μακεδονία).

Στην Αττική αναμένεται συννεφιά καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας η οποία θα είναι πυκνότερη στα κεντρικά, τα δυτικά και τα βόρεια του νομού. Στα νότια τμήματα θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης, θα υπάρχουν όμως και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Αντίθετα πιο βόρεια ο καιρός θα είναι μουντός και θα εκδηλώνονται βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές κυρίως στην δυτική Αττική και σε περιοχές κοντά στην Πάρνηθα τον Κιθαιρώνα και τα Γεράνεια Όρη από τα 200 με 250 μέτρα και πάνω. Αξιόλογη κατά διαστήματα χιονόπτωση θα εκδηλώνεται και στην Πεντέλη πάνω από τα 400 μέτρα και ίσως στον Υμηττό πάνω από τα 500 μέτρα. Αργά το βράδυ δεν αποκλείεται πρόσκαιρη χιονόπτωση να σημειωθεί και στα βόρεια προάστια πάνω από τα 300 με 350 μέτρα. Πιθανότητα καταιγίδας μέσα στην ημέρα υπάρχει για τα ανατολικά και βόρεια παράκτια. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΒΑ διευθύνσεις πολύ ενισχυμένοι με ένταση 6 με 7 Μποφόρ και το βράδυ στα ανατολικά πιθανώς 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα πιο βόρεια όπου ο καιρός θα είναι μουντός, η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις μόνο στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας