Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα νότια - Ο καιρός την Τετάρτη 21/10/2020

2020-10-20

Ιδιαίτερα μουντό και φθινοπωρινό θα είναι το σκηνικό του καιρού και την Τετάρτη στα περισσότερα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα, οπότε και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, αρκετά ισχυρές στις νότιες νησιωτικές περιοχές. Παράλληλα οι βοριάδες στο Αιγαίο θα πνέουν αρκετά ισχυροί ενώ αρκετή ψύχρα θα κάνει κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 21/10/2020

Στην δυτική και την βόρεια Ελλάδα η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει πολύ καλά με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές και λίγα σύννεφα κυρίως κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου. Αντίθετα από τις Σποράδες και νοτιότερα και συγκεκριμένα στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική - βορειοανατολική Πελ/νησος, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου, θα κυριαρχήσει η συννεφιά από την αρχή έως το τέλος της ημέρας. Τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Πελ/νησο ενώ στα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα έχουν αξιόλογο χαρακτήρα. Στις Κυκλάδες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα πιο δυτικά τμήματα, ενώ στην Κρήτη και κυρίως στα βόρεια του νησιού, θα σημειωθούν πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες με τα φαινόμενα να έχουν μεγάλη ένταση κατά διαστήματα αλλά και πολύ μεγάλη διάρκεια. Πιο μικρή είναι η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς και στα πολύ νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και στην βόρεια Στερεά Ελλάδα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις και αργότερα θα στραφούν σε Β-ΒΔ με την ένταση να μην ξεπερνά τα 4 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέει δυνατός και αρκετά ψυχρός βοριάς με την ένταση να φτάνει στα περισσότερα τμήματα τα 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 4 έως 21 βαθμούς, στα δυτικά από 5 έως 22 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 23 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε αρκετή συννεφιά η οποία κατά διαστήματα θα είναι πυκνή και θα εκδηλωθούν βροχές μέτριας έντασης κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού (μικρή η πιθανότητα για παροδική καταιγίδα). Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και ίσως στα ανατολικά τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας