Βροχές και τοπικές καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση την Παρασκευή - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 01-11-2019

2019-10-31

Με φθινοπωρινές διαθέσεις φαίνεται ότι θα κάνει ποδαρικό ο νέος μήνας αφού μέσα στην ημέρα θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, με σταδιακή πάντως εξασθένηση των φαινομένων. Παράλληλα οι άνεμοι θα ενισχυθούν στο Αιγαίο ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Ας δούμε αναλυτικά τον καιρό για την Παρασκευή 01/11/2019 

Κατά την διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών αναμένεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά μήκος της ακτογραμμής της νότιας και ανατολικής Πελ/νησου, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με τα φαινόμενα μάλιστα να είναι έντονα κατά διαστήματα. Αξιόλογες βροχές θα εκδηλώνονται στην αρχή της ημέρας και στο νότιο Ιόνιο, την Θεσσαλία, τις Σποράδες και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας. Μικρότερη πιθανότητα για τοπικές μπόρες υπάρχει για το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα αποκτούν σταδιακά πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα με τις πιο έντονες βροχές και καταιγίδες να εντοπίζονται στην Κρήτη. Μέχρι και το τέλος της ημέρας πάντως ο καιρός αναμένεται να έχει παρουσιάσει γενική βελτίωση και μόνο στα νησιά του κεντρικού Ιονίου και τα δυτικά παράκτια της Στερεάς Ελλάδας και της Πελ/νησου ενδέχεται ο καιρός να παρουσιάσει πρόσκαιρη επιδείνωση με μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες. Καλύτερος θα είναι ο καιρός στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και την Θράκη.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΝΝΑ διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. και στα νότια ενισχυμένοι στα 5-6Μπ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις αρκετά ενισχυμένοι μέχρι 7Μπ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 6 έως 15 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 22 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 22 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται αυξημένη συννεφιά καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με μικρά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Τις πρωινές ώρες δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται τοπικές βροχές κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 4-6Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά που το πρώτο μισό της ημέρας θα δώσει βροχές μέτριας γενικά έντασης με σταδιακή βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας