Βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νότια με σταδιακή βελτίωση - Ο καιρός την Πέμπτη 01/04/2021

2021-03-31

Ιδιαίτερα επιδεινωμένο θα παραμείνει το σκηνικό του καιρού και κατά την διάρκεια των επόμενων ωρών στην νότια Ελλάδα με έμφαση τα νοτιότερα τμήματα των Κυκλάδων και την Κρήτη όπου θα συνεχιστούν οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακά μέσα στην Πέμπτη θα αρχίσει να παρατηρείται εξασθένιση των φαινομένων, δεν θα σταματήσουν όμως εντελώς. Παράλληλα οι βοριάδες θα πνέουν αρκετά ενισχυμένοι και πάλι στο Αιγαίο με τάση εξασθένισης μέσα στην ημέρα, ενώ σε αντίθεση με την βόρεια Ελλάδα όπου οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν άνοδο, στα νότια θα κάνει αρκετά έντονη ψύχρα έως και κρύο

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 01/04/2021

Στην δυτική και στο σύνολο σχεδόν της βόρειας Ελλάδας, η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με αρκετά καλό καιρό, καθώς τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγάλα και οι νεφώσεις θα είναι πρόσκαιρες και περιορισμένες. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσει η Θράκη, τα νησιά του θρακικού και ίσως τα πολύ νοτιοανατολικά τμήματα της Χαλκιδικής όπου τις πρωινές ώρες αναμένεται να έχουμε ένα σύντομο πέρασμα από βροχές οι οποίες όμως γρήγορα θα σταματήσουν (σε συνδυασμό με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά της Θράκης). 

Στις Σποράδες, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και τα πολύ ανατολικά τμήματα της Πελ/νησου (κυρίως η Αργολίδα), αναμένεται μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών να αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες μάλιστα κατά τόπους θα είναι πυκνές και θα δώσουν πρόσκαιρες βροχές κυρίως στην ανατολική Στερεά Ελλάδα. 

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη μέσα στην νύχτα θα συνεχιστούν οι βροχές και οι καταιγίδες, οι οποίες μάλιστα τοπικά θα παρουσιάζουν έντονο χαρακτήρα, από το πρωί και μετέπειτα ο καιρός θα καταστεί άστατος με διαστήματα όπου τα φαινόμενα θα παρουσιάζουν ύφεση ή θα σταματούν και αντίστοιχα όπου ο καιρός θα κλείνει και θα εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις στην ορεινή Κρήτη πάνω από τα 1100 μέτρα

Τέλος άστατος θα καταστεί ο καιρός και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με έμφαση τα Δωδεκάνησα όπου μετά το μεσημέρι αναμένεται κυρίως να σημειωθούν κάποιες μπόρες και ίσως τοπικές καταιγίδες. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και κατά τόπους στα ανοιχτά και τα νότια έως 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο αν και οι βοριάδες θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένιση, θα συνεχίσουν να πνέουν ισχυροί με την ένταση να φτάνει στις περισσότερες περιοχές τα 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 2 έως 19 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 18 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 19 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 4 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 6 έως 13 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική στο ξεκίνημα της ημέρας περιμένουμε αρκετά καλό καιρό με διαστήματα με ηλιοφάνεια. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις από τα βόρεια οι οποίες θα επεκταθούν και θα πυκνώσουν. Μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη επιδείνωση με βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού, μέτριας γενικά έντασης. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και κατά τόπους στα ανατολικά έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα ανατολικά και τα βόρεια η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 8 με 10 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά του νομού και αρκετή ηλιοφάνεια το υπόλοιπο της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια όμως του νομού η μέγιστη θα φτάσει τοπικά τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας