Βροχές στα κεντρικά και τα βόρεια την Δευτέρα και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Δευτέρα 23-03-2020

2020-03-22

Παραμένει και την Δευτέρα ο μουντός καιρός σε ολόκληρη σχεδόν την χώρα με βροχές σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος κατά την διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα αναμένονται και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και ίσως μάλιστα για λίγο και σε περιοχές με πιο χαμηλό υψόμετρο. Παράλληλα οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μερική ενίσχυση κυρίως στο Ιόνιο ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στην βόρεια Ελλάδα ιδιαίτερα ως προς τις μέγιστες τιμές.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 23/03/2020 

Στην βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος από την αρχή μέχρι το τέλος της ημέρας και θα εκδηλωθούν βροχές στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και στα δυτικότερα κυρίως τμήματα της Θράκης, φαινόμενα τα οποία θα έχουν αξιόλογο χαρακτήρα ιδιαίτερα στην κεντρική Μακεδονία. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά των παραπάνω περιοχών και συγκεκριμένα στην δυτική Μακεδονία από τα 800 με 900 μέτρα (πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης υπάρχει και για την πόλη της Φλώρινας) και στα βορειότερα τμήματα της Θράκης από τα 1000 με 1100 μέτρα και πάνω. Στα βορειότερα τμήματα της περιφέρειας της κεντρικής Μακεδονίας όμως φαίνεται πως προς το μεσημέρι χιονοπτώσεις αρκετά αξιόλογες θα σημειώνονται σε πολύ χαμηλά υψόμετρα ακόμη και μέχρι τα 400 με 500 μέτρα υψόμετρο (και ίσως μάλιστα λίγο πιο χαμηλά). Προς το απόγευμα ωστόσο τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα ανέβουν. Στην υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα στην Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα και την βόρεια Πελ/νησο ο καιρός θα είναι επίσης συννεφιασμένος με βροχές κατά διαστήματα και κατά τόπους ασθενούς έως και μέτριας - αξιόλογης έντασης, με τα φαινόμενα να διατηρούνται σχεδόν μέχρι το τέλος της ημέρας. Παρόμοιες καιρικές συνθήκες αναμένονται και στα νησιά του κεντρικού και βορείου κυρίως Αιγαίου με αξιόλογες κατά διαστήματα βροχές καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας ενώ πιο τοπικά και ασθενή θα είναι τα φαινόμενα στα Επτάνησα και στις Κυκλάδες. Καλύτερες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΒΔ διευθύνσεις αρκετά ενισχυμένοι με την ένταση να φτάνει τα 7 Μποφόρ και στο Αιγαίο από διάφορες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ (στον Θερμαϊκό ο βοριάς θα είναι ισχυρός και θα αγγίζει κατά διαστήματα τα 7 Μποφόρ). 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 0 έως 10 βαθμούς (στην κεντρική Μακεδονία η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται τις πρωινές ώρες και η ελάχιστη το μεσημέρι), στα δυτικά από 7 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 17 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 8 έως 17 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά του νομού και ύφεση των φαινομένων στην συνέχεια. Το βράδυ αναμένονται εκ νέου βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και στα βόρεια παράκτια μέχρι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά με βροχές από την αρχή της ημέρας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά ενώ το μεσημέρι δεν αποκλείεται στα βόρεια του νομού να χιονίσει σε χαμηλότερα υψόμετρα πιθανώς έως τα 350 με 400 μέτρα. Γρήγορα πάντως τα υψόμετρα χιονόπτωσης προς το απόγευμα θα ανέβουν ενώ οι βροχές σταδιακά το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και μέσα στον Θερμαϊκό ακόμη και 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 (το πρωί) έως 3 (το μεσημέρι) βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας