Βροχές στα βορειοανατολικά και επιλεκτική αστάθεια στα υπόλοιπα - Ο καιρός την Παρασκευή 18/06/2021

2021-06-17

Περιορισμένη αναμένεται να είναι η αστάθεια στα ηπειρωτικά την Παρασκευή, καθώς οι μπόρες αλλά και οι καταιγίδες οι οποίες θα εκδηλωθούν κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, θα εντοπίζονται κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά τμήματα και θα παρουσιάζουν τοπικότητα. Πιο επιδεινωμένος προβλέπεται ο καιρός στα βορειοανατολικά, ως αποτέλεσμα της αποκομμένης ψυχρής λίμνης στην Μαύρη Θάλασσα, τμήμα της οποία θα επηρεάσει κυρίως την περιοχή της Θράκης και θα δώσει βροχές και ενδεχομένως λίγες καταιγίδες. Παράλληλα οι άνεμοι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στα Πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 18/06/2021

Η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει με αίθριο γενικά καιρό σε ολόκληρη την χώρα, με λίγες αραιές νεφώσεις στο κεντρικό Ιόνιο και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, οι νεφώσεις σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα αυξηθούν σημαντικά και θα σημειωθούν βροχές μέτριας έως αξιόλογης έντασης. Τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τους νομούς Ροδόπης και Έβρου, θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος της ημέρας, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες

Πέρα των βορειοανατολικών τμημάτων, αύξηση των νεφώσεων θα έχουμε κατά τις θερμές ώρες της ημέρας στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά ηπειρωτικά τμήματα, οπότε και θα σημειωθούν μεμονωμένες μπόρες και διάσπαρτες καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της δυτικής Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και ίσως της βόρειας Πελ/νησου. Τα όποια φαινόμενα θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και θα είναι μικρής γενικά διάρκειας, ενώ μέχρι το βράδυ σταδιακά θα σταματήσουν. 

Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο, καθώς ο καλός καιρός θα διατηρηθεί από την αρχή έως το τέλος της ημέρας.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ασθενείς έως μέτριες εντάσεις της τάξεως των 3 με 5 Μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν από Δ διευθύνσεις, με την ένταση στα ανοιχτά των Κυθήρων και τα Δωδεκάνησα να φτάνει τα 6 Μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από διάφορες διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 12 έως 33 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 28 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 13 έως 31 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 15 έως 33 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 16 έως 28 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει με αίθριο καιρό και ηλιοφάνεια. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, κατακόρυφες αναπτύξεις νεφώσεων θα παρατηρηθούν στα δυτικά - βορειοδυτικά του νομού, με τάση πύκνωσης αυτών. Τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν μπόρες στα δυτικά - βορειοδυτικά και πιθανώς παροδική καταιγίδα. Πιθανότητα μπόρας εντός του λεκανοπεδίου, υπάρχει για τις πρώτες απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις οι οποίοι θα στραφούν σε Ν μετά το μεσημέρι, με μέγιστη ένταση τα 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στην αρχή της ημέρας αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν νεφώσεις και μέχρι το βράδυ ενδέχεται να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια όμως του νομού θα ανέλθει τοπικά στους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας