Βροχές τοπικά έντονες στην νότια νησιωτική χώρα - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Τετάρτη 15-01-2020

2020-01-14

Μεταβολή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού την Τετάρτη μόνο όμως στα πολύ νότια νησιωτικά τμήματα της χώρας μας όπου κατά την διάρκεια της ημέρας αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές οι οποίες προοδευτικά θα ενταθούν. Παράλληλα οι άνεμοι θα παρουσιάσουν ενίσχυση κυρίως στο Αιγαίο ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού την Τετάρτη 15/01/2020

Στην βόρεια Ελλάδα η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει, να κυλήσει και να τελειώσει με πολύ καλές καιρικές συνθήκες με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις και πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Από την νότια Θεσσαλία και νοτιότερα ο καιρός θα είναι πιο μουντός με συννεφιά η οποία κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι πυκνή (όσο πιο νότια τόσο πιο πυκνή θα είναι η συννεφιά). Μάλιστα δεν αποκλείεται μέσα στην ημέρα και κατά διαστήματα, να εκδηλώνονται ψιχάλες ή και πολύ ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στις Σποράδες και την βόρεια Εύβοια. Πιο επιδεινωμένος θα είναι ο καιρός στην Κρήτη όπου από την αρχή της ημέρας θα εκδηλώνονται τοπικού χαρακτήρα βροχές μέτριας έως αξιόλογης έντασης κυρίως στα νότια του νησιού, ενώ ακόμη πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα στην περιοχή των Δωδεκανήσων. 

Κατά την διάρκεια των βραδινών - νυχτερινών ωρών δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική μεταβολή στο σκηνικό του καιρού με εξαίρεση την Κρήτη όπου οι βροχές αναμένεται να ενταθούν σημαντικά (μικρή η πιθανότητα για παροδική καταιγίδα). Παράλληλα οι τοπικές βροχές θα συνεχιστούν στα Δωδεκάνησα ενώ θα ξεκινήσει να βρέχει και στις Κυκλάδες (κυρίως στα κεντρικά και νότια). Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της Κρήτης πάνω από τα 1500 με 1600 μέτρα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Στα ανοιχτά όμως του Ιονίου οι άνεμοι θα είναι πιο ενισχυμένοι και δεν αποκλείεται τοπικά να φτάνουν ακόμη και τα 7 Μποφόρ. Στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί με ένταση 5 με 7 Μποφόρ και τέλος στο νότιο Αιγαίο από ΑΒΑ διευθύνσεις πολύ ισχυροί έως 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -4 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά από -2 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -1 έως 13 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 13 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά κατά διαστήματα αυξημένη με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ και πιθανώς στα νοτιοανατολικά μέχρι 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες τοπικές νεφώσεις και ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας