Υγρός και ήπιος ο καιρός τις επόμενες ημέρες στην χώρα μας - Τάση εξέλιξης του καιρού έως τις 20 Δεκέμβρη!!

2019-12-06

Στα χνάρια του Νοέμβρη φαίνεται να βαδίζει ο φετινός Δεκέμβρης στην χώρα μας αφού τις επόμενες ημέρες αναμένονται σε γενικές γραμμές αρκετές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά και διαστήματα με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα χιόνια αν και θα είναι κατά διαστήματα πολύ πυκνά, θα περιοριστούν σε πάρα πολύ μεγάλα υψόμετρα με ορισμένες πάντως εξαιρέσεις

Η θέση και η άνοδος του Αζορικού Αντικυκλώνα θα οδηγήσει στην σκάφη των χαμηλών πιέσεων από τον Ατλαντικό και θα δημιουργηθούν βαρομετρικά χαμηλά τα οποία θα προκαλέσουν τις βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει το τριήμερο 10-11-12 Δεκεμβρίου όπου σχεδόν όλα τα προγνωστικά στοιχεία ''θέλουν'' τον καιρό της χώρας μας αρκετά βροχερό στα περισσότερα τμήματα. Μάλιστα η θερμοκρασία εκείνες τις ημέρες θα κυμαίνεται σε ψηλότερα για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στην κεντρική, την ανατολική και την νότια Ελλάδα. Εξαίρεση θα αποτελέσει όμως η δυτική Μακεδονία όπου οι ψυχρότερες αέριες μάζες οι οποίες θα καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων θα κατέβουν λίγο προς την χώρα μας επηρεάζοντας μόνο περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Αυτό σημαίνει ότι αρκετές περιοχές δίνουν υποψηφιότητα για αρκετές χιονοπτώσεις ακόμη και μέχρι τα 400 με 500 μέτρα. Στις υπόλοιπες περιοχές εννοείται ότι τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα είναι πολύ μεγάλα.

Το παραπάνω διάγραμμα αποτελεί εργαλείο του παγκοσμίου αριθμητικού προγνωστικού μοντέλου GFS (Global Forecast System). Αξίζει να εστιάσετε στον κύκλο όπου περιλαμβάνει το διάγραμμα του υετού της Αττικής. Όπως μπορείτε να δείτε το διάγραμμα σχηματίζει πολλές κορυφές, δείγμα του ιδιαίτερα υετοφόρου καιρού το επόμενο διάστημα.

Μέχρι εκείνο το διάστημα πάντως, κατά τόπους θα εκδηλώνονται ασθενείς τοπικές βροχές, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο (λεπτομέρειες στις επόμενες προγνώσεις)

Από κει και ύστερα η ατμοσφαιρική αυτή διαταραχή θα μας αποχαιρετίσει και ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί. Σύμφωνα όμως με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή με την μορφή μεγάλου μήκους κύματος (long wave trough), θα πρέπει να μας απασχολήσει το διάστημα 14-15 του μήνα προκαλώντας νέα κακοκαιρία από τα δυτικά προς τα ανατολικά και δίνοντας πολλές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. 

Και αυτή η κακοκαιρία θα συνδυαστεί με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, ενώ στα βόρεια ο καιρός θα είναι λίγο πιο ψυχρός. 

Όπως όλα δείχνουν, μέχρι τις 20 του μήνα δεν φαίνεται κάποια ψυχρή εισβολή στην χώρα μας. Αφήνεται πάντως ένα ερωτηματικό για τις 18 με 19 Δεκέμβρη όπου κάποια προγνωστικά μοντέλα δείχνουν μια κατάβαση ψυχρότερων αερίων μαζών, κάτι το οποίο για την ώρα δεν έχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί. Για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα ενημερώνεστε μέσα από τις καθημερινές μας προγνώσεις. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας