Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία - Διατηρούνται οι θυελλώδεις βοριάδες και οι χαμηλές θερμοκρασίες - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Τρίτη 07-01-2020

2020-01-06

Σημάδια εξασθένισης θα παρουσιάσει το κύμα κακοκαιρίας κατά την διάρκεια της Τρίτης το οποίο επηρεάζει την ανατολική και νότια Ελλάδα με έντονα κατά τόπους φαινόμενα (με την μορφή βροχής ή χιονιού) αλλά κυρίως έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των θυελλωδών βοριάδων στο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μια μικρή εξασθένιση αλλά και πάλι θα πνέουν θυελλώδεις ενώ η θερμοκρασία δεν πρόκειται να σημειώσει μεταβολή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 07/01/2020 

Στην δυτική, την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με ηλιοφάνεια και πολύ λίγα σύννεφα εκτός από την Θράκη όπου τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης με βελτίωση στην συνέχεια. Στην ανατολική Στερεά Ελλάδα (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και ανατολική Εύβοια, Αττική) ο καιρός στο ξεκίνημα της ημέρας θα είναι μουντός με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές πιθανώς μέχρι τα 100 μέτρα υψόμετρο. Μέσα στην ημέρα όμως τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και ο καιρός βαθμιαία θα βελτιωθεί. Στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου περιμένουμε αρχικά συννεφιά με βροχές και χιονοπτώσεις στα βορειοανατολικά πάνω από τα 400 με 500 μέτρα. Και εδώ όμως από το μεσημέρι και μετέπειτα ο καιρός σταδιακά θα βελτιώνεται. Πιο άσχημες καιρικές συνθήκες αναμένουμε στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με έντονες βροχές και καταιγίδες στα πεδινά - παραθαλάσσια και πυκνές χιονοπτώσεις στην ορεινή Κρήτη πάνω από τα 800 με 900 μέτρα. Τα φαινόμενα εδώ θα διατηρηθούν σχεδόν μέχρι το τέλος της ημέρας. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β διευθύνσεις ασθενείς κατά βάση με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα πνέουν και πάλι θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις με ένταση 8 με 9 Μποφόρ και πιθανώς ακόμη και 10 Μποφόρ. Σταδιακά πάντως από το απόγευμα θα παρουσιάσουν σημάδια εξασθένισης. 

Η θερμοκρασία στα ίδια περίπου επίπεδα θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -7 έως 7 βαθμούς, στα δυτικά από -6 έως 11 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -5 έως 10 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 2 έως 8 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 1 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά την νύχτα και το πρωί, ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Στην Αττική περιμένουμε το πρώτο μισό της ημέρας συννεφιά η οποία θα δίνει βροχή η χιονόνερο κυρίως στα κεντρικά και βόρεια πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ενδεικτικά στον Κιθαιρώνα και τα Γεράνεια Όρη θα χιονίζει από τα 100 με 150 μέτρα, στην Πάρνηθα και την Πεντέλη από τα 200 μέτρα και στον Υμηττό από τα 350 μέτρα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα βόρεια προάστια. Σταδιακά πάντως από το μεσημέρι και μετέπειτα ο καιρός θα ανοίγει ολοένα και περισσότερο και μέχρι το απόγευμα τα φαινόμενα θα έχουν σταματήσει σχεδόν παντού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις πολύ ενισχυμένοι με ένταση 7 με 8 Μποφόρ και πιθανώς στα ανατολικά μέχρι 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα κυμανθεί 3 με 4 βαθμούς πιο κάτω.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας