Υποχώρηση του καύσωνα με πρόσκαιρες καταιγίδες στα βορειοανατολικά - Ο καιρός την Παρασκευή 06/08/2021

2021-08-05

Μετά από ένα μακροσκελές διάστημα στο οποίο η χώρα μας βρέθηκε κάτω από ιδιαιτέρως αντίξοες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, λόγω των εξαιρετικά θερμών αερίων μαζών που επισκέφθηκαν την Επικράτεια και ανέβασαν σε εντυπωσιακά επίπεδα τις μέγιστες θερμοκρασίες, τα πράγματα μέσα στις επόμενες ώρες δείχνουν να καλυτερεύουν ως προς το θερμοκρασιακό πάντα μέρος. Και αυτό, διότι μέσα στην Παρασκευή, αναμένεται η διέλευση ενός ψυχρού μετώπου το οποίο θα περάσει πάνω από την Βαλκανική Χερσόνησο έως τα βορειότερα τμήματα της χώρας μας, εκτοπίζοντας έτσι νοτιότερα τις πολύ θερμές αέριες μάζες, ρίχνοντας τελικά σημαντικά την θερμοκρασία αρχικά στην δυτική και βόρεια Ελλάδα. Συνέπεια ωστόσο αυτής της διέλευσης, θα είναι η σημαντική ενίσχυση των ανέμων κυρίως στην δυτική, την κεντρική και την νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, οι οποίοι θα είναι δυτικής συνιστώσας και θα πνέουν με ισχυρές έως και πολύ ισχυρές εντάσεις. Ο παράγοντας του ανεμολογικού πεδίου σε συνδυασμό με το προ ηγηθέν ισχυρό κύμα καύσωνα, την παρατεταμένη ξηρασία και τα πολύ χαμηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας, καθιστούν τις ατμοσφαιρικές συνθήκες εξαιρετικά "ευνοϊκές" τόσο στην εκδήλωση όσο και στην ταχεία εξάπλωση και αναζωπύρωση των μετώπων πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας έτσι το έργο των πυροσβεστών αλλά και των εναερίων μέσων όπου η στοχευμένη ρίψη νερού είναι δυσκολότερη. 

Επιπρόσθετη συνέπεια της διέλευσης του ψυχρού μετώπου, θα αποτελέσει και η πυροδότηση θερμικής αστάθειας στην περιοχή της ανατολικής κυρίως Μακεδονίας και της Θράκης. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα παρατηρηθούν κατακόρυφες αναπτύξεις νεφώσεων, οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο και έτσι μέσα στο μεσημέρι θα εκδηλωθούν διάσπαρτες μπόρες αρχικά στα ορεινά των προαναφερθέντων τμημάτων. Προς το απόγευμα θα υπάρχει γενίκευση των φαινομένων, θα σημειωθούν καταιγίδες και ενδεχομένως πρόσκαιρες τοπικές χαλαζοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα από πλευράς καιρικών φαινομένων δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο, με μοναδική εξαίρεση την Πίνδο όπου τις θερμές ώρες της ημέρας ίσως σημειωθεί μπόρα σε τοπικό επίπεδο

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις και θα φτάνουν κατά διαστήματα την ισχυρή ένταση των 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Δ γενικά διευθύνσεις και θα είναι ισχυροί έως πολύ ισχυροί στα κεντρικά και νότια τμήματα του Πελάγους, με την ένταση να φτάνει τα 7 Μποφόρ. Μάλιστα οι ριπές στα ανοιχτά της βόρειας Κρήτης δεν αποκλείεται να "αγγίζουν" την ένταση των 8 Μποφόρ. Τις βραδινές - νυχτερινές ώρες της ημέρας στο βόρειο Αιγαίο (καθώς και στην ανατολική Μακεδονία - Θράκη), αναμένεται στροφή των ανέμων σε Β οι οποίοι θα είναι πολύ ισχυροί και θα φτάνουν τα 7 Μποφόρ. Τονίζεται ότι πολύ ισχυροί Δ άνεμοι θα πνέουν σε Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησο με την ένταση να φτάνει τα 7 Μποφόρ και σε μεγαλύτερα υψόμετρα τα 8 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στα δυτικά, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 16 έως 38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 31 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 18 έως 34 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 23 έως 40 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 27 έως 42 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 25 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ διευθύνσεις αρχικά με ένταση 5 με 6 Μποφόρ, ενώ μετά το μεσημέρι θα παρουσιάσουν ενίσχυση φτάνοντας την ένταση των 7 Μποφόρ και οι ριπές ίσως και τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 39 και τοπικά έως 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις κυρίως το πρώτο μισό της ημέρας και γενικά αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ, ενώ το βράδυ θα παρουσιάσουν ενίσχυση και θα φτάνουν τα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας