Υψηλές θερμοκρασίες και αρκετή ηλιοφάνεια - Ο καιρός το Σάββατο 08/05/2021

2021-05-07

Με πολύ καλές καιρικές συνθήκες για το σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας, αναμένεται να ξεκινήσει, να κυλήσει και να τελειώσει η ημέρα του Σαββάτου. Τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι πολύ μεγάλα ιδιαίτερα στα δυτικά και τα νότια, ενώ το πρώτο μισό της ημέρας θα έχουμε πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις στα ανατολικά και νότια. Αραιή συννεφιά αναμένεται να έχουμε και στην βόρεια Ελλάδα η οποία στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη κατά τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσει πρόσκαιρα, οπότε υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να σημειωθεί παροδική μπόρα ή και καταιγίδα στα πολύ βόρεια ορεινά τμήματα των προαναφερθέντων τμημάτων, μικρής διάρκειας. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από ΒΔ διευθύνσεις παρουσιάζοντας προοδευτική ενίσχυση μετά το μεσημέρι, με την ένταση να φτάνει τα 5 με 6 Μποφόρ και το βράδυ στα ανοιχτά κατά τόπους τα 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί παρουσιάζοντας μέτριες έως ισχυρές εντάσεις και στα Δωδεκάνησα το πρωί πολύ ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 7 Μποφόρ (ΝΑ διευθύνσεων). Από αργά το μεσημέρι και από τα βόρεια οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες και θα είναι πολύ ισχυροί φτάνοντας τα 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 10 έως 27 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 24 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 12 έως 29 βαθμούς (στα παράκτια οι μέγιστες θα κυμαίνονται 3 με 5 βαθμούς πιο κάτω), στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 15 έως 31 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 19 έως 26 βαθμούς (στο εσωτερικό της Κρήτης τοπικά έως 30 με 31 βαθμούς) και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Ευνοείται η μερική μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην νότια Ελλάδα. 

Στην Αττική περιμένουμε αραιές νεφώσεις το πρωί και λιακάδα για το υπόλοιπο της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις εντάσεως 2 με 4 Μποφόρ, σταδιακά ωστόσο θα στραφούν σε Β και το βράδυ θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αραιή συννεφιά και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις ισχυρής έντασης έως 6 Μποφόρ και στον Θερμαϊκό έως 7 Μποφόρ. Εξασθένιση των ανέμων αναμένεται το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας