Ζέστη αλλά όχι καύσωνας και μεμονωμένες μπόρες - Ο καιρός την Τρίτη 17/08/2021

2021-08-16

Μερική αλλαγή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού της χώρας μας κατά την διάρκεια της Τρίτης, καθώς μέσα στην ημέρα θα παρατηρηθούν κάποια φαινόμενα αστάθειας στα πιο ορεινά κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Παράλληλα το μελτέμι στο Αιγαίο θα παρουσιάσει εκ νέου σημάδια εξασθένισης, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά - κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 17/08/2021

Η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με αίθριες γενικά καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα παρατηρηθούν αναπτύξεις νεφώσεων στις περισσότερες κεντρικές και βόρειες ορεινές ηπειρωτικές περιοχές και θα έχουν την τάση ώρα με την ώρα να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι, μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν φαινόμενα αστάθειας με την μορφή μπόρας ή και καταιγίδας, αρχικά κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου με επέκταση προς τις περιοχές της δυτικής και κεντρικής Θεσσαλίας και της βόρειας ορεινής - ημιορεινής Στερεάς Ελλάδας. Τοπικού χαρακτήρα μπόρες θα σημειωθούν επίσης στα ορεινά - ημιορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, στα ορεινά της Ηπείρου και στα ορεινά της κεντρικής Πελ/νησου. Τις απογευματινές - βραδινές ώρες, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να σημειωθούν μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα κοντά στα βόρεια σύνορα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΝΔ κυρίως διευθύνσεις με την μέγιστη ένταση να μην ξεπερνά τα 4 Μποφόρ. Στο Αιγαίο το μελτέμι θα πνέει εξασθενημένο και η ένταση δεν θα ξεπερνά γενικά τα 5 Μποφόρ (στα Δωδεκάνησα θα φτάνει τα 6 Μποφόρ).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 16 έως 38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 34 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 18 έως 37 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 39 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 20 έως 34 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας γενικά αίθριο καιρό. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα παρατηρηθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί μπόρα ή και πρόσκαιρη καταιγίδα στα βόρεια κυρίως του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς, στο εσωτερικό όμως του νομού η μέγιστη θα ανέλθει τοπικά στους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας